Polityka prywatności

Podczas gdy Ty w spokoju korzystasz z ZenCard, My dokładamy wszelkiej staranności dla ochrony Twojej prywatności. Celem niniejszej Polityki Prywatności jest zapoznanie Cię z wszystkimi niezbędnymi informacjami, które są związane z przetwarzaniem przez Nas Twoich danych osobowych.

Administratorem danych osobowych z zakresie korzystania z platformy ZenCard.pl jest ZenCard spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (00-175), al. Jana Pawła II 80 (Nasze pełne dane znajdziesz w części „Definicje” poniżej).

Możesz się z Nami kontaktować poprzez numer telefonu +48 22 599 44 90 lub adres email kontakt@zencard.pl.

 

Ochrona danych osobowych użytkowników platformy

W tej części znajdziesz informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych, jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem Platformy.

Jesteśmy administratorem danych osobowych w zakresie usług świadczonych dla Ciebie w Platformie. W odniesieniu do konkretnych transakcji, których dokonujesz z Organizatorem (np. sprzedaż towaru albo skorzystanie z usługi) to on jest administratorem danych i do niego powinieneś kierować ewentualne wnioski i pytania w zakresie ochrony Twoich danych osobowych. Jeżeli złożysz taki wniosek do Nas, a My na jego podstawie będziemy mogli ustalić, który spośród Organizatorów powinien ten wniosek rozpoznać – przekażemy wniosek do tego właściwego Organizatora.

Od czasu do czasu Organizatorzy proszą nas, abyśmy zwrócili się do Ciebie z określonym zapytaniem (np. z prośbą, abyś wyraził zgodę na przetwarzanie przez nich Twoich danych osobowych). W takich sytuacjach działamy jedynie na zlecenie Organizatora i to on pozostaje administratorem Twoich danych (np. jeżeli przekazujemy mu Twój adres email po uzyskaniu Twojej zgody).

Przetwarzanie przez Nas Twoich danych osobowych jest niezbędne w celu świadczenia Ci usług w ramach Platformy. W tym celu przetwarzamy dane o transakcjach, których dokonujesz u Organizatorów korzystających z ZenCard. Pamiętaj, że ZenCard nie przetwarza danych Twojej karty płatniczej, które mogłyby zostać wykorzystane w celu oszustwa – Twoją kartę płatniczą identyfikujemy po unikalnym kodzie, który generuje agent rozliczeniowy i który nie pozwala nikomu poznać danych Twojej karty płatniczej takich jak numer karty czy numer CVV/CVC/CVC2.

O ile to niezbędne, możemy przetwarzać Twoje dane także do ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń oraz w celu wykonania naszych obowiązków wynikających z przepisów prawa, takich jak przepisy prawa podatkowego albo przepisy o rachunkowości.

Jeżeli prosimy Cię o zgodę na przetwarzanie danych osobowych, a Ty takiej zgody udzielisz – wówczas Twoje dane przetwarzamy również w celu, na który wyraziłeś zgodę. Przykładowo, możemy Cię prosić o zgodę na przekazanie Nam Twoich danych, których administratorem jest Organizator (abyśmy mogli trafniej udostępniać Ci eKupony). Z chwilą wyrażenia takiej zgody otrzymamy możliwość korzystania z danych o transakcjach, których dokonałeś u Organizatorów z wykorzystaniem swojej karty płatniczej jeszcze przed Twoją rejestracją w Platformie. Udzielenie zgody nie jest obowiązkowe, ale pozwala Nam się lepiej poznać i lepiej wypełniać Twoje oczekiwania związane z korzystaniem z eKuponów (np. możesz otrzymać więcej eKuponów).

Otrzymujemy od Organizatorów lub podmiotów działających na ich polecenie dane dotyczące Twoich transakcji przeprowadzanych w czasie, w którym jesteś użytkownikiem Platformy w zakresie czasu, miejsca i kwoty transakcji, jej statusu oraz identyfikatora transakcji. eKupony udostępniamy Ci, analizując m.in. informacje, które podałeś Nam podczas rejestracji oraz dane o Twoich transakcjach. Dzięki temu możemy ustalić m.in. Twoje aktualne zainteresowania, nawyki oraz preferencje zakupowe, a eKupony, które udostępniamy Ci w Platformie będą lepiej dopasowane do Ciebie i Twoich potrzeb.

Od czasu do czasu możemy Cię informować o nowościach w naszej ofercie (jeżeli wyraziłeś na to zgodę to np. wiadomością SMS lub email) w ramach akcji informacyjnych. W dowolnym momencie możesz wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych w tych celach.

Twoje dane osobowe udostępniamy tylko wówczas, jeżeli jest to niezbędne dla świadczonych przez nas usług (np. do przekazania Organizatorowi informacji, czy możesz przy danej transakcji skorzystać z eKuponu). Twoje dane osobowe udostępniamy wówczas Organizatorowi oraz agentowi rozliczeniowemu, który rozlicza daną transakcję (Centrum Elektronicznych Usług Płatniczych z siedzibą w Warszawie (01-102), ul. Olbrachta 94 lub Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. z siedzibą w Warszawie (02-515), ul. Puławska 15). Twoje dane osobowe możemy ponadto udostępniać organom państwowym upoważnionym do żądania tych danych z mocy prawa.

Podanie przez Ciebie danych, o które pytamy podczas rejestracji w Platformie jest dobrowolne, ale niezbędne do dokonania rejestracji i korzystania z Platformy. W przypadku niekompletnych danych nie mamy możliwości zarejestrowania Cię w Platformie.

 

Ochrona danych osobowych organizatorów

W tej części znajdziesz informacje o tym, jak chronimy Twoje dane osobowe, jeżeli jesteś osobą fizyczną i korzystasz z Platformy jako Organizator.

Przetwarzanie przez Nas Twoich danych osobowych jest niezbędne w celu wykonania naszych zobowiązań z zawartej między Nami a Tobą umowy o korzystanie z Platformy w charakterze Organizatora, w tym rozpatrzenia złożonego wniosku o jej zawarcie oraz ewentualnego rozliczenia tej umowy i do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń. O ile to niezbędne, możemy przetwarzać Twoje dane także w celu wykonania naszych obowiązków wynikających z przepisów prawa, takich jak przepisy prawa podatkowego albo przepisy o rachunkowości.

Od czasu do czasu możemy Cię informować o nowościach w naszej ofercie (jeżeli wyraziłeś na to zgodę to np. wiadomością SMS lub email) w ramach akcji informacyjnych. W dowolnym momencie możesz wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych w tych celach.

Twoje dane osobowe możemy udostępniać organom państwowym upoważnionym do żądania tych danych z mocy prawa.

Podanie przez Ciebie danych, o które pytamy podczas zawierania Umowy lub we wniosku o jej zawarcie jest dobrowolne, ale niezbędne do zawarcia umowy o korzystanie z Platformy w charakterze Organizatora, w tym rozpatrzenia złożonego wniosku o jej zawarcie. W przypadku niekompletnych danych nie mamy możliwości jej zawarcia.

Pamiętaj, że zawarta między Nami a Tobą umowa o korzystanie z Platformy w charakterze Organizatora może modyfikować lub uzupełniać informacje zamieszczone w niniejszej Polityce Prywatności. Postanowienia tej umowy mają pierwszeństwo wobec Polityki Prywatności.

 

Korzystanie ze strony internetowej Platformy

W tej części znajdziesz informacje o tym, jak chronimy Twoje dane osobowe, jeżeli korzystasz ze strony internetowej Platformy.

Komunikacja z Platformą jest szyfrowana.

Jeżeli korzystasz ze strony internetowej Platformy wyłącznie w celu przeglądania jej zawartości, nie gromadzimy żadnych Twoich danych osobowych, z wyjątkiem danych eksploatacyjnych potrzebnych do nawiązania połączenia przez Internet (które nie pozwalają Nam bezpośrednio ustalić Twojej tożsamości). Dane te mogą być jednak wykorzystane przez Nas do ochrony Naszej infrastruktury IT, jeżeli dojdzie do zagrożenia ciągłości i bezpieczeństwa świadczonych przez Nas usług (np. wskutek cyberataku).

 

Pliki Cookies

W tej części znajdziesz informacje o sposobie korzystania przez nas z plików cookies.

Strona internetowa Platformy, podobnie jak wiele innych stron internetowych, które odwiedzasz, wykorzystuje pliki cookies. Pliki cookies (tzw. ciasteczka) są niewielkimi plikami tekstowymi wykorzystywanymi w związku z korzystaniem z Platformy przez użytkownika. Pliki takie są tworzone i zapisywane w urządzeniu użytkownika (np. w pamięci przeglądarki internetowej), zaś Platforma lub właściciele danych cookies mogą uzyskiwać do nich dostęp. Pliki cookies, w zależności od rodzaju, są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki (tzw. sesyjne pliki cookies) lub po dłuższym okresie (tzw. trwałe pliki cookies). Więcej o sposobie funkcjonowania plików cookies można dowiedzieć się np. na stronie https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Możesz udzielić bądź odmówić udzielenia zgody na wykorzystywanie plików cookies poprzez ustawienia swojej przeglądarki. W zależności od używanej przeglądarki, może być dostępna także możliwość określenia bardziej szczegółowych warunków przechowywania plików cookies, np. poprzez blokowanie wyłącznie plików cookies wykorzystywanych przez poszczególne witryny, blokowanie jedynie określonych plików cookies lub usunięcie pojedynczych plików cookies, które są już przechowywane w Twoim urządzeniu. Jeżeli przeglądarka akceptuje określone pliki cookies, oznacza to, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie tych plików cookies, zgodnie z  przepisami polskiego prawa.

Dokładne instrukcje dotyczące sposobu określenia warunków przechowywania są dostępne na stronach producenta lub dewelopera oprogramowania, w szczególności:

 

Przeglądarka

Strona internetowa dewelopera przeglądarki

Internet Explorer

https://www.microsoft.com/pl-pl/download/internet-explorer.aspx

Mozilla Firefox

https://www.mozilla.org/pl/firefox/new/

Safari

https://support.apple.com/downloads/safari

Microsoft Edge

https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/microsoft-edge

Google Chrome

https://www.google.pl/chrome/browser/desktop/index.html

Opera

http://www.opera.com/pl/download

Brak zgody na wykorzystywanie plików cookies może spowodować, że część funkcjonalności Platformy nie będzie działać poprawnie lub przestanie działać. W celu korzystania z pełnej funkcjonalności Platformy, zalecamy wyrażenie zgody na przechowywanie i uzyskiwanie dostępu do plików cookies.

Pliki cookies mogą być wykorzystywane zarówno przez ZenCard, jak również przez inne podmioty. Pliki cookies pozwalają Nam na dostosowanie Platformy do Twoich oczekiwań. Dokładne cele wykorzystywania plików cookies określa poniższa tabela:

 

Typ plików cookies

Podmiot

Cele wykorzystania

Własne pliki cookies

ZenCard sp. z o.o.

Utrzymanie sesji logowania w Platformie

Analiza ruchu na stronie internetowej Platformy

Zewnętrzne pliki cookies

Google Inc. z siedzibą w Stanach Zjednoczonych

Analiza ruchu na stronie internetowej Platformy

 

Uprawnienia wynikające z przepisów prawa

Jeżeli przetwarzamy Twoje dane osobowe, przepisy prawa przyznają Ci szereg uprawnień. W celu skorzystania z nich powinieneś skontaktować się z Nami, zgodnie z danymi kontaktowymi wskazanymi na początku niniejszej Polityki Prywatności.

Jeżeli Twoje dane osobowe przetwarzamy na podstawie zgody – masz prawo do jej wycofania w dowolnym momencie. Cofnięcie zgody pozostaje jednak bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Twoich danych przed momentem cofnięcia zgody ani w zakresie, w jakim Twoje dane osobowe przetwarzamy w oparciu o inną podstawę przetwarzania danych (np. w celu wykonania naszych obowiązków wynikających z przepisów prawa).

W przypadkach określonych w przepisach prawa możesz złożyć do nas również wniosek o:

  • uzyskanie dostępu do swoich danych osobowych;
  • sprostowanie swoich danych osobowych, jeżeli są nieprawidłowe.

W przypadkach określonych w art. 32 ust. 1 pkt 7 oraz 8 ustawy o ochronie danych osobowych przysługuje Ci również prawo wniesienia pisemnego, umotywowanego żądania zaprzestania przetwarzania danych osobowych ze względu na Twoją szczególną sytuację lub prawo wniesienia sprzeciwu wobec przekazywania Twoich danych innemu administratorowi danych.

 

Z kim współpracujemy?

W tej części znajdziesz informacje o podmiotach, z którymi współpracujemy w celu dostarczania Ci najwyższej jakości usług.

Czasami korzystamy z usług innych osób, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych w naszym imieniu. Do tych podmiotów należą wyłącznie nasi sprawdzeni i zaufani usługodawcy:

  • ATM z siedzibą w Warszawie (04-186), Grochowska 21A;
  • CLOUDFERRO sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (00-511), ul. Nowogrodzka 31;
  • VERCOM S.A. z siedzibą w Poznaniu (61-131), ul. Abpa A. Baraniaka 88;
  • ComVision Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach (44-100), ul. Toszecka 101.

 

Definicje

Jak zauważyłeś, w tekście stosujemy pewne określenia i skróty, poniżej znajdziesz ich wyjaśnienie.

My, ZenCard

ZenCard spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (00-175), al. Jana Pawła II 80, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000487857, NIP: 5223009578, REGON: 146888370 o kapitale zakładowym PLN 107 900,00

Ty

każda osoba fizyczna, której dane osobowe są przetwarzane przez ZenCard;

Platforma

całość powiązań organizacyjnych i technicznych, w tym szereg modułów programistyczno-sprzętowych, które ZenCard wykorzystuje w celu świadczenia usług (w tym serwis internetowy w domenie www.zencard.pl);

Organizator

każdy organizator programu lojalnościowego lub innych akcji promocyjnych, które są organizowane z wykorzystaniem Platformy;